fbpx

Structief Organizer

Blog

Elk jaar een visiedag: een praktische tool om bewust te leven ​

Organizer Structief MAMA | Ruchama van Elsäcker

Ruchama van Elsäcker

Blog

Elk jaar een visiedag: een praktische tool om bewust te leven ​

Organizer Structief MAMA | Ruchama van Elsäcker

Ruchama van Elsäcker

Heb jij ook wel eens het gevoel dat de tijd je door de vingers glipt? Dat je op gaat in de waan van de dag en daardoor het grote geheel uit het oog verliest? Ik heb dat wel. Ik wil graag bewust leven maar het kost soms moeite. Ik word opgeslokt door mijn agenda. Ik heb het af en toe nodig om even stil te staan en eens van een afstand mijn leven te bekijken: een moment van reflectie maar ook van vooruit kijken. Om te bepalen wat ik écht belangrijk vind, en waar ik dus ook mijn tijd aan wil besteden. Maar hoe doe je dat?

Elk jaar nemen mijn man en ik een moment om onze visie voor het komende jaar op te schrijven. We hebben een lijstje met thema’s en stellen onszelf de vraag: hoe gaat het nu en wat willen we in het komende jaar of in de tijd daarna bereiken? We doen dit met hele praktische onderwerpen. Dit is geen dik boek, maar een klein schriftje met een aantal punten erin. Vaak nemen we hier de tijd voor tijdens een vakantie. Hoe pak je dat aan?

1. Bepaal welke thema’s je belangrijk vindt

De eerste keer dat wij onze visie opschreven hebben we thema’s onder elkaar gezet die we van belang vinden om visie over te hebben. En dat is dus heel praktisch! Ter inspiratie wat voorbeelden van thema’s die op dat lijstje zouden kunnen staan:
 1. Werk
 2. Persoonlijke ontwikkeling
 3. Relatie
 4. Huis
 5. Gezin
 6. Sport
 7. Vrienden
 8. Familie

2. Schrijf (ieder voor zich) per thema 2-6 punten op waar je aandacht en tijd aan wilt besteden​

Wij schrijven eerst apart van elkaar onze visie op. Zelf doe ik dat puntsgewijs, dus heel beknopt. Deze dingen schreef ik bijvoorbeeld op bij het thema ‘huis’:
 1. Wij zullen komend jaar verhuizen naar onze nieuwbouwwoning. De verhuizing is dan ook het eerste punt wat ik heb opgeschreven. Een grote stap waar veel organisatie en klustijd bij komt kijken.
 2. Duidelijke budgetten bepalen. Dit is het doel voor de komende tijd. Voordat we alles uit gaan zoeken willen we voor onszelf duidelijk hebben wat er financieel mogelijk is en waar we hoeveel geld aan willen besteden.
 3. Genieten! Dit is mijn derde punt, met hoofdletter en uitroepteken. Ik merk dat een nieuwbouwwoning best veel van ons vraagt. Er is ontzettend veel te kiezen, het huis moet van boven tot onder aangekleed worden en het is spannend hoe dat uiteindelijk (ook financieel) uitpakt. Dus ik wil vooral niet vergeten te genieten van het feit dat we een nieuw huis kunnen kopen, dat we straks veel meer ruimte en een fijne tuin hebben en dat we de mogelijkheid hebben om alles naar onze eigen smaak in te richten.
Op deze manier ga je alle thema’s langs en schrijf je op wat je belangrijk vindt en/of welk doel je komend jaar wilt bereiken.

3. Deel je visie met elkaar​

Vervolgens zitten we samen en bespreken we per thema wat we hebben opgeschreven. Gelukkig zijn er vaak veel raakvlakken. Soms ook verschillen. En uiteraard hebben we gemeenschappelijke doelen maar ook persoonlijke doelen. Dat hoeft dus niet één op één hetzelfde te zijn. Het is leuk om van elkaar te horen hoe de ander dingen ziet en wat voor hem of haar belangrijk is.

4. Houd het in je achterhoofd​​

Dit ‘visie-document’ is voor ons geen statisch document. Het ligt in een laadje en het duurt soms weer even voor we het weer lezen. Ik probeer het er wel af en toe bij te pakken, zodat ik mijzelf eraan herinner welke dingen belangrijk zijn. Zo zie ik ook het grote geheel, in plaats van alleen ‘de waan van de dag’. Maar het mag ook naar de achtergrond verdwijnen, want we leven niet alleen om deze doelen te behalen. We willen juist ook genieten van het moment. En omdat het jaarlijks terugkomt, komt er vanzelf een moment waarop we het er opnieuw bij pakken en alles langslopen en herzien.

En nu jij!​

Spreekt dit je aan? Het is een hele eenvoudige manier om voor jezelf eens op een rij te zetten wat je belangrijk vindt. Om je leven van een afstand te bekijken. Doe dit alleen of samen met je partner. Je hebt gegarandeerd een leuke avond (hoe heerlijk is het om te dromen!) en je zorgt ervoor dat je ieder jaar weer een stapje verder komt. Veel succes en vooral: Geniet!