fbpx

Structief Organizer

Blog

Tips voor effectief gebruik van WhatsApp​

Organizer Structief MAMA | Ruchama van Elsäcker

Ruchama van Elsäcker

Blog

Tips voor effectief gebruik van WhatsApp​

Organizer Structief MAMA | Ruchama van Elsäcker

Ruchama van Elsäcker

WhatsApp: grote kans dat het de meest gebruikte app op je telefoon is. Bij mij in elk geval wel. Het is een handig en snel communicatiemiddel, gemakkelijk in gebruik. Maar ik ervaar ook nadelen. Soms voel ik druk om niet te lang te wachten met het beantwoorden van berichtjes. Of word ik gestoord door berichten in groepen waar ik eigenlijk niet op zit te wachten. Zo kan WhatsApp snel veel kostbare tijd opslokken. Om hierin zelf de regie te houden heb ik een aantal tips verzameld om deze app zo effectief mogelijk in te zetten.

Contact vastzetten

Sommige contacten spreek je af en toe, anderen regelmatig en waarschijnlijk zijn een aantal contacten erg belangrijk. Zoals je partner, je beste vriend(in) of je moeder. Om niet steeds naar dit contact te hoeven zoeken kun je het contact vastzetten. Hoe?

iOS: Houd de chat ingedrukt > swipe naar rechts > kies ‘maak vast’.
Android: Houd de chat ingedrukt > kies het ‘prikkertje’ bovenaan je scherm.

Let op: doe dit niet met teveel contacten, want dan wordt je ‘WhatsApp-inbox’ onoverzichtelijk. Kies bewust 1 tot 3 contacten uit.

WhatsApp op je computer

Soms zijn je berichten in WhatsApp lang en dan werkt het toetsenbord op je telefoon niet zo prettig. Of je zit achter je computer, maar ondertussen schakel je steeds tussen computer en telefoon omdat je druk in gesprek bent via WhatsApp. Het is mogelijk om WhatsApp via je computer te gebruiken. Hoe?

Ga naar web.whatsapp.com > open WhatsApp op je telefoon > kies drie bolletjes bovenaan (Android) of ‘instellingen’ (iOS) > kies ‘WhatsApp Web’ > scan de QR code op je computer met je telefoon.

Let op: doe dit niet wanneer je achter je computer bezig bent met een taak die concentratie vraagt, want dan zorgt WhatsApp eerder voor afleiding.

Markeren als ongelezen

Wanneer je een bericht op een later tijdstip wilt beantwoorden en dit niet wilt vergeten, kun je gebruik maken van de functie ‘markeren als ongelezen’. Een handige reminder voor jezelf! Hoe?

iOS: Houd de chat ingedrukt > swipe naar rechts > kies ‘ongelezen’.
Android: Houd de chat ingedrukt > kies bovenaan drie bolletjes > kies ‘markeren als ongelezen’.

Berichten archiveren

In WhatsApp bestaat de mogelijkheid om berichten te archiveren. Archiveren betekent dat het bericht niet wordt verwijderd, maar dat het niet meer nadrukkelijk aanwezig is in je lijst met chats. Dit kan erg handig zijn als je meer overzicht wilt creëren in je ‘WhatsApp-inbox’. Zo zijn ze voor jou uit het oog, maar kun je ze altijd nog terugvinden als je ze nodig hebt. Hoe?

iOS: Houd de chat ingedrukt > swipe naar links > kies ‘archiveer’.
Android: Houd de chat ingedrukt > kies boven het ‘archiefboxje’ met een pijltje.

Wanneer je naar boven (iOS) of naar beneden (Android) scrolt zie je de optie ‘gearchiveerde chats’. Hier kun je je gearchiveerde gesprekken terug vinden.

Tenslotte, laat je zelf niet de druk op leggen om snel berichten te beantwoorden en zet je telefoon ook regelmatig op ‘stil’ of uit. Zo houd je tijd over voor jezelf en blijf jij in control over wanneer jij berichten ontvangt en beantwoordt. Veel succes!