fbpx

Structief Organizer

Blog

Hoe houd ik mij aan mijn planning?

Organizer Structief MAMA | Ruchama van Elsäcker

Ruchama van Elsäcker

Blog

Hoe houd ik mij aan mijn planning?

Organizer Structief MAMA | Ruchama van Elsäcker

Ruchama van Elsäcker

‘Maar hoe doe jij dat dan?’ Deze vraag stelt iedere klant wel één of meerdere keren. En dat vind ik leuke vragen. Deze vraag is dan ook het uitgangspunt voor mijn blogs. Zo’n vraag geeft een eerlijk inkijkje in mijn leven en helpt je tegelijkertijd op weg om het voor jezelf toe te passen. Vandaag de vraag: hoe houd ik mij aan mijn planning?

In mijn vorige blog beantwoordde ik de vraag: hoe maak ik een goede planning. Deze vraag en de vraag van vandaag horen bij elkaar. De ene vraag kan niet zonder de ander. Je kunt namelijk wel een hele goede planning maken, maar als je je er niet aan houdt, levert het je niet op wat je ermee voor ogen had. En je kunt je wel aan je planning houden, maar als het geen goede planning is levert het je niet veel op. 

Misschien maak je wel regelmatig een planning en ben je daar op voorhand best wel tevreden over. Vervolgens is de uitdaging om die planning ook op te volgen. Ik ga je vertellen wat ik doe om me aan mijn planning te houden.

Twee dingen zijn hierin voor mij heel belangrijk:

 

1. Rekening houden met energie en motivatie


Ik denk na over mijn momenten met veel energie en motivatie en de momenten waar energie en motivatie wat verder te zoeken zijn. In de ochtend sta ik aan en krijg ik een heleboel gedaan. Voor mij is het geen probleem om om 8 uur te beginnen. De 2e helft van de middag is voor mij vaak wat pittiger. Als ik een afspraak heb met een klant tot een uur of 4, dan moet ik mezelf een behoorlijke schop onder m’n kont geven om dan tussen 4 en 5 nog werk te verzetten. 

Deze kennis helpt mij om me aan mijn planning te houden. Belangrijke taken en/of taken die veel concentratie vragen doe ik dus aan het begin van de dag. Ik kan ze wel voor het einde van de dag inplannen, maar dan weet ik dat de kans groot is dat het niet gaat lukken. Het einde van mijn dag kan ik beter gebruiken voor wat mailtjes of administratie. Dat vraagt wat minder denkwerk en is prima voor die laatste uurtjes. Een klant aan het einde van de middag werkt voor mij overigens ook prima. Want als we samen in een sessie zitten kan ik mijzelf goed scherp houden. En dan zorg ik ervoor dat ik daarna niks meer in plan, zodat ik lekker bij kan komen. 

 

2. Focus


Het tweede punt wat heel belangrijk is voor mij om me aan mijn planning te houden is focus. Een hele belangrijke hierin is: me niet laten afleiden door bijvoorbeeld mijn telefoon. Voor mij werkt dat het beste met een timer. Ik zet m’n timer op maximaal een uur, leg m’n telefoon aan de kant en dan ga ik aan de slag. Ik zie de tijd tikken dus er zit een beetje druk op (voor mij een fijne druk) en zodra het piepje af gaat beloon ik mijzelf met een korte pauze. Even wat drinken pakken, even m’n telefoon erbij of net waar ik behoefte aan heb. Afhankelijk van je taak kun je dus tijd instellen. Doe het nooit langer dan een uur, want een uur is vrij lang om continue te focussen. Er zijn ook theorieën die adviseren om steeds 25 minuten te focussen en dan een korte pauze. Dat kan zeker ook werken, maar voor mijzelf vind ik 25 minuten vaak toch te kort. 

Er zijn dus twee dingen die je helpen om je aan je planning te houden. En er zijn er nog veel meer maar die bewaar ik voor een andere keer.. 

  • Denk na over je dag: wanneer heb je de meeste energie en motivatie en wanneer is dat minder? Pas je planning daar op aan.
  • Focus door middel van een timer: zet ‘m bijvoorbeeld op 45 of 60 minuten. Leg je telefoon weg, schakel je mail uit en gaan!

Dat was ‘m voor nu! Ga lekker aan de slag met deze punten en ontdek wat voor jou werkt. En heb je vragen? Benader me gerust op Instagram of via het contactformulier op deze website.